Getuigenissen (audiofragmenten)

Getuigenis 1 : "Leven waar je bent"
JPEG De Rwandese theoloog en socioloog Laurien Ntezimana redde tijdens de genocide heel wat mensenlevens. Zijn verhaal roept vragen op over spiritualiteit, verzet en verzoening. Het ontroert en zet ons aan onszelf en anderen beter te begrijpen.

Beluister hier de inspirerende getuigenis van Laurien (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 2 : "Leven is vertellen"
De Burundese toneelschrijfster Marie-Louise Sibazuri schrijft, speelt, vertelt en danst. Ze zet de oorlog in scène om hem beter te begrijpen, speelt crisissituaties na om een oplossing te vinden. Zij draagt niet alleen de geschiedenis van Burundi in zich, maar
verwoordt ook het verlangen om daar een actieve rol in te spelen.

Beluister hier de moedige getuigenis van Marie-Louise (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 3 : "Leven is schrijven"
Jean Bofane is een Congolese schrijver. De geschiedenis van Congo (van dekolonisatie tot dictatuur) heeft hem meermaals gedwongen om zijn land te verlaten, maar hij is telkens teruggekeerd… Een verhaal over dekolonisatie, dictatuur, migratie en hoop.

Beluister hier de getuigenis van Jean (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 4 : "Leven in vrijheid"
Na de genocide in Rwanda vluchtte Marie Goretti Mukalisa via Congo naar België. Hoe is het afslachten van zoveel onschuldige mensen zover kunnen komen ? Wat betekent leven in angst, gevangenschap en uiteindelijk vrijheid voor haar ?

Beluister hier de getuigenis van Marie (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 5 : "Leven is overdragen"
Persvrijheid, vrije meningsuiting en de opbouwende en en vernietigende kracht van media zijn de rode draden doorheen Antoine Kaburahe, Burundese journalist, zijn verhaal.

Beluister hier de getuigenis van Antoine (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 6 : "Leven is durven"
Hoe een gewelddadig conflict beheersen met woorden en niet wapens ? Hoe verzoening en vreedzaam samenleven beogen wanneer de spanning te snijden is ? Pétronille Vaweka vertelt hoe zij dit doet in het oosten van Congo.

Beluister hier de onwaarschijlijke getuigenis van Pétronille (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 7 : "Leven is vechten"
Gasana Ndoba belichaamt de Rwandese man die machteloos stond tegenover de apathie van de internationale gemeenschap terwijl de genocide zich in zijn land afspeelde. Hij trok aan de alarmbel maar niemand reageerde. Ook vandaag is hij een actieve voorvechter voor mensenrechten.

Beluister hier de bewonderenswaardige getuigenis van Gasana (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 8 : "Leven is opstaan"
Welke mechanismen liggen aan de basis van terugkerend geweld ? Hoe kunnen wij en anderen dit geweld stoppen ? Pie Ntakarutimana is een Burundese mensenrechtenactivist die ons doet nadenken over deze vraagstukken.

Beluister hier de getuigenis van Pie (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 9 : "Leven is begrijpen"
De Cambodjaanse schrijver Thong Hoeung Ong overleefde de politieke heropvoedingskampen onder het bewind van de Rode Khmer in Cambodja. Hij getuigt over een haast onbeschrijfelijke wreedheid en probeert samen met ons politieke indoctrinatie te begrijpen.

Beluister hier de ontroerende getuigenis van Thong (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 10 : "Leven in cirkels"
“De culturele evenementen hadden een verbindende rol en deden ons herademenen.”, vertelt de Bosnische Jasmina Musabegovic. Hoe cultuur ook verzet kan zijn, hoor je in haar getuigenis.

Beluister hier het verhaal van Jasmina (verkorte versie van 20 minuten).

Getuigenis 11 : "Leven is twijfelen"
Pierre Vincke vertelt over de dekolonisatie van Congo die hij als kind meemaakte, maar ook over de rol en waarde van het recht in de maatschappij en het engagement dat ieder van ons kan aangaan.

Beluister hier de bemoedigende getuigenis van Pierre (verkorte versie van 20 minuten).