Educatieve koffer “Als het ginder is, is het hier”

“Als het ginder is, is het hier: Geëngageerde levensverhalen over hedendaags massageweld” is een educatieve koffer ontwikkeld rond getuigenissen van mensen die hedendaagse massamisdaden in Rwanda, Burundi, de Democratische Republiek Congo, Bosnië-Herzegovina en Cambodja hebben meegemaakt.

  • Reeks 1: Levensverhalen van verzetsmensen
    Deze reeks geeft het woord aan mensen die zich elk op hun manier verzet hebben tegen massageweld. Maak kennis met elf inspirerende mensen die elk hun verhaal vertellen over discriminatie, (de)kolonisatie, trauma(verwerking), vluchten, verzet en wederopbouw.
  • Reeks 2: Levensverhalen van daders van massageweld
    Deze reeks brengt de verhalen samen van mensen die oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid of genocide misdaden hebben gepleegd of hieraan hebben deelgenomen. Hoe kan iemand in staat zijn bepaalde gruwelijke gewelddadigheden te begaan? Hoe inzicht krijgen in het proces dat tot deze misdaden leidt? Wat zijn, naast gerechtigheid, opbouwende sleutelmomenten? Hoe (opnieuw) vredevol samenleven? En wat is het belang van herinnering? Deze verhalen nodigen uit mechanismen als polarisatie, discriminatie, extremisme en uitsluiting beter te begrijpen.

Educatief materiaal: 
Deze educatieve koffer bevat: audioverhalen, animatiefiches, fotomateriaal, ondersteunende documentatie en thematische achtergrondinformatie per land.

Praktisch:

  • Zelf aan de slag met dit materiaal? Dat kan! U vindt al het digitale materiaal en de audiofragmenten van de getuigenissen hieronder.
  • Wilt u een woordje uitleg over het gebruik? Stuur een mail naar pedagogie@rcn-ong.be.

We hebben helaas geen fysieke exemplaren van de koffer meer in voorraad.

Methodiek:

Getuigenissen

Reeks 1

Beluister hier de 11 geëngageerde levensverhalen van mensen die massageweld hebben meegemaakt en ieder een eigen manier hebben gevonden om daar mee om te gaan.

Fototaal

Aanvullend educatief materiaal (per land / thema)

Grote Meren regio

Burundi:

Democratische Republiek Congo (DRC):

Rwanda:

Cambodja:

Bosnië en Herzegovina:

Thematische Fiches

Extra teksten

De legende van de Kolibrie – door Marie-Louise SIBAZURI

Visiefiches door Thong Hoeung ONG

Visiefiches door Pierre VINCKE


Leave a Reply