Workshop 3 – Gerechtigheid en de strijd tegen straffeloosheid

“Gerechtigheid en de strijd tegen straffeloosheid”

Massageweld is een complex fenomeen. Komen tot gerechtigheid is onderdeel van het proces tot vrede en verzoening. Hoewel onmisbaar, omdat het ruimte biedt voor gesprek en om de feiten onder woorden te brengen, blijft het vaak een moeilijk proces.

Hoe doe je recht aan wat er is gebeurd? Hoe stel je de verantwoordelijkheid van eenieder vast? Welke (inter)nationale mechanismen bestaan er? En hoe draagt gerechtigheid bij aan de wederopbouw van de samenleving? Dat verkennen we samen!

Nieuw! Dompel jezelf onder in de wereld van het internationaal recht en speel ons rollenspel “Ubutabera”, over een fictieve rechtzaak voor het Rwandatribunaal (ICTR). Kruip in de huid van een advocaat, rechter of procureur in een fictieve rechtszaak.

Wilt u met deze workshop aan de slag?
U kunt al het materiaal zelfstandig gebruiken of u kunt bij ons een aanvraag doen, dan komen wij met plezier bij u in de klas.

De workshops, aansluitend op elkaar, zijn gemaakt om te combineren tot één traject, een parcours. Afhankelijk van de noden en interesses van u en uw leerlingen, kunnen ze echter ook individueel worden georganiseerd.

Duur? 2 lesuren per workshop en maximum 2 workshops per dag.

Educatief materiaal

Hieronder kunt u het nodige materiaal behorend bij deze workshop downloaden

Handleiding voor de leerkracht

Rollenspel: “Ubutabera”

Spelkaarten

Overtuigingsstukken Rechters

Overtuigingsstukken van de Procureur

Overtuigingsstukken van de Advocaat van de verdediging

Extra lesmateriaal

Getuigenissen

Thematische fiches

Context van het land